Özellikler ve ayrıntılar
Kış günlerinde soğuk algınlığına karşı vücudun direncini arttıran, karaduttan yapılan dut pekmezi yüzlerce yıldır kahvaltıların vazgeçilmezi olan geleneksel bir besindir.
Günde 2 kaşık tüketildiği zaman vücudun vitamin, mineral ve demir ihtiyacını karşılayabilen bu besin vücuda birçok fayda sağlar.
Dut Pekmezi Nasıl Üretilir?
Haziran ayında taptaze karadutlar toplanır ve çuvallara doldurularak suyu çıkarılır. Çıkarılan su ve çuvalların içerisindeki dutlar kazanlara eklenerek 45 dakika boyunca kaynatılır. Bu süreçte üzerinde oluşan köpükler bir kaşık yardımıyla alınır. 45 dakika sonunda kaynar karışım süzülerek 10 dakika daha kaynatılır. Ocaktan alınan dut pekmezi külle ovulan geniş kaplara konularak güneşin altında 2 gün boyunca bekletilir. İki günün sonunda tekrar süzülen pekmez cam kavanozlara konulur.
Dut Pekmezi Nasıl Tüketilir?
Anemisi (kansızlık) olanlar sabah saatlerinde, kahvaltıdan önce, 2 yemek kaşığı kadar dut pekmezi tüketebilirler. Tek başına yemeyi tercih etmeyenler ise tahinle karıştırarak yiyebilirler. Çay, süt gibi ürünleri tatlandırmak için kullanılabilen dut pekmezi tatlı, kurabiye, kek ve çörek gibi hamur işlerinin yapımında rafine şeker yerine kullanılabilir. Önerilen tüketim miktarı günlük olarak çocuklar için 1-2 tatlı kaşığı, yetişkinler için ise 1-2 yemek kaşığıdır. Kilo almakta güçlük çekenler bu pekmezi daha fazla tüketerek iştah açıcı özelliğinden faydalanabilirler. Sıcak su ile şerbet yapılarak tüketildiğinde ya da gargara yapıldığında ağızda ve boğazda oluşan enfeksiyonları geçirebilir. Fruktoz intoleransı olanların ve şeker hastalarının bu pekmezi tüketirken daha dikkatli olmaları gerekmektedir.
Dut Pekmezinden Öksürük Şurubu Yapımı
Yarım çay bardağı dut pekmezi ve bir tatlı kaşığı tereyağı cezveye eklenir. Kısık ateşte tereyağı eriyene kadar karıştırılarak ısıtılır. Tereyağı eridikten sonra bir süre daha bekletilip kaynamadan ocaktan alınır. Karışımın ilk sıcaklığı geçtikten sonra içerisine bir miktar limon suyu eklenerek tüketilir.
Dut Pekmezi NasılSaklanır?
Dut pekmezleri soğukta katılaşırken sıcakta akışkan bir kıvama gelir. Pekmezlerimizi teslim ettiğimiz kavanozlarda, buzdolabında 6 ay boyunca muhafaza edebilir ve güvenle tüketebilirsiniz.
Dut Pekmezinin Faydaları Nelerdir?
Zengin bir karbonhidrat, lif, şeker ve protein kaynağı olan dut pekmezinin içeriğinde sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum gibi mineraller ve D vitamini bulunur. İçeriğindeki bu bileşenlerle vücuda birçok fayda sağlar. İşte faydalarından birkaçı:
- Zengin bir demir kaynağı olan dut pekmezi kansızlığa iyi gelir.
- Kan basıncını ve kanın pıhtılaşmasını önlediği için kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Antioksidan özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu kanser çeşitlerine karşı korur.
- Soğuk algınlığına iyi gelir, öksürük şurubu yapımında kullanılarak öksürüğü ve boğaz ağrısını azaltır.
- Kemikleri güçlendirdiği için çocukların ve kemik erimesi riski yaşayan, menopoza girmiş kadınların her gün tüketmesi tavsiye edilir.
- Ülser, reflü ve gastrit gibi mide hastalıklarına iyi gelir.
- Astım ve bronşite karşı kullanılabilir.
- Karaciğeri temizleyerek fonksiyonlarını arttırır.
- Çocukların zeka gelişimini destekler.
- Sabah kahvaltılarında tüketildiğinde gün boyu enerji verir.
- Pamukçuk gibi ağızda oluşan enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir.
- Göğüs ağrılarını rahatlatır.
- Böbreklerin fonksiyonlarını düzenler.
- İştah açıcı özelliğinden dolayı kilo almak isteyenler tüketebilir.
- Saçları besleyerek güçlendirir, uzatır ve erken beyazlamasını önler.
- Sinir sistemi ve beyin için faydalı olan dut pekmezi zihinsel aktiviteyi arttırarak hafızayı güçlendirir.
- Zengin bir lif kaynağı olduğu için kabızlığa iyi gelir.
- Kötü kolesterole karşı koruyucudur.
- Emziren annelerin sütlerini arttırır.
- Ödem attırıcı ve idrar söktürücüdür.
- Sigara tüketenlerin akciğer sağlıklarını koruyabilmeleri için önemlidir.
- Yumurta akı ile karıştırılarak cilt maskesi yapıldığında kırışıklıkların giderilmesini sağlar.
- Göz problemlerine iyi gelir.